Superpoders mutants

Es parla molt de superherois i superheroïnes quan es tracta de malalties cròniques, discapacitats i grans dificultats o daltabaixos en la salut durant la infància. Però nosaltres som realment testimonis d’uns superpoders mutants en la Lluna.

Lluna amb 16 mesos

El primer és el control d’esfínters que té la Lluna des de vora els 15 mesos. Només va caldre escoltar-la una mica i fer un petit esfroç per posar-la al vàter o l’orinal en certs moments del dia. Tot va començar quan ens vam adonar que als matins es llevava molt inquieta, queixosa. Sense relacionar-ho encara, també vèiem com el bolquer era sec la majoria dels matins. I un dia, vam tenir la gloriosa idea (sí era fàcil per persones com nosaltres amb un desenvolupament cognitiu estàndard, però mira, ens va costar) de sumar les dues circumstàncies i el resultat va ser obvi. Es passava la nit sense pixar i al matí, quan es despertava s’adonava de la bufeta a punt de rebentar, però no tenia ganes de fer-s’ho a sobre. Tal qual. Al dia següent de la meravellosa revelació vam posar-la a fer pipi tan bon punt es va despertar i voilà, un bon riu.

Des d’aleshores mantenim aquest hàbit de posar-la a fer pipi cada matí, primera cosa. I no falla mai, excepte els dies en què les mandrules ens poden i fem el ronso amb ella al llit. Llavors aquí sí que ella es rendeix i acaba pixant al bolquer. Però no només fem aquest pipi matiner, sinó que durant el dia, l’anem asseient al vàter si la veiem inqueita, si fem un canvi de rutina o si simplement hi pensem i sovint enganxem els pipis. Ara bé, el més espectacular són les caques. Molts dies si esperem una estona més després del pipi matiner, acaba relaxant-se i fent també caca, però la que gairebé no falla mai tampoc és la de les 19h – 20h. Cada dia. Digne d’anunci d’All Bran. S’asseu, uns quants pets i tot fora. Sí que és cert que per tot això, sobretot per les caques, cal que estigui confiada i tranquil·la, no de qualsevol manera ni amb qualsevol persona, però a l’escola bressol ja han aconseguit que faci alguns pipis al vàter. Ella que és l’única de la seva edat que no camina, ni s’arrossega, que no saluda amb la mà ni comença a dir paraules, que no s’aguanta asseguda sense els seus suports de sedestació. Ella és l’única de la seva edat que fa pipis al vàter.

No és que vulguem córrer, ni que sigui la primera de la classe (tindria gràcia que aspiressim a això), però és interessant a nivell comunicatiu, de consciència del seu cos i ho hem d’aprofitar.

El segon poder mutant és el de destapar ampolles d’aigua. Així, d’un dia per l’altre, vam veure que mentre en manipulava una que li havia donat perquè estigués distreta al cotxe, de sobte tenia a una mà el tap i a l’altra l’ampolla. No podia ser, cap pronòstic (per pocs que puguem tenir) ens podia fer creure que allò era possible. Vaig enroscar el tap a l’ampolla de nou i li vaig tornar a donar, en mig minut, tap fora una altra vegada. Mentre flipàvem, no paràvem de donar-li ampolles perque en desenrosqués el tap. I, evidentment, vídeo a la neuropediatra, que no s’ho creia, ni ella, ni la fisio, ni la logopeda, ni la psicòloga. Ara ja ho hem assimilat i no la tenim tot el dia desenroscant ampolles, tampoc.

I finalment, l’últim poder mutant que li hem descobert és el de poder descordar la ronyonera de son pare, que té una tanca com la de la foto.

No acabem d’entendre ben bé com, però quan és a coll del Rikki i ell porta la ronyonera a mode de bandolera creuada al pit, ella va directa a agafar-la, va tocant amb determinació fins que es descorda.

Amb la seva atròfia de cerebel, poca coordinació, apràxia oculomotora, i totes les les seves limitacions, ella ha decidit que es peta els Baileys. A l’escala de Bailey amb 19 mesos, li sortia un desenvolupament cognitiu de 6 mesos, però és clar, en les proves no hi havia ni cagar al vàter, ni desenroscar taps d’ampolles ni descordar ronyoneres.

Quan ens van dir que la Lluna tenia una mutació genètica no vam pensar en Marvel, però a vegades ens ho comencem a plantejar.

One thought on “Superpoders mutants

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s