PUA, PAO, PIA

Fins i tot després d’un temps fent anar aquestes sigles, de vegades no saps explicar als altres què són, perquè es demanen, què tenen de bo o perquè et fan perdre els nervis. Quan t’hi trobes de ple, les assimiles d’es d’un lloc més enllà del que és racional, les registres en el deep web del teu cervell per poder seguir sense que t’exploti el cap i sovint això fa que no puguis parlar d’aquestes coses amb un llenguatge apte per socialitzar (tan necessari!)

I ara més que mai, tenim molt clar que el que no es nomena, ens crea murs, del que no parlem, ens aïlla. Doncs mira, per intentar apropar el submon de les famílies que parlem aquest idioma alternatiu a la resta del món, o, millor, de submons, he fet unes definicions planeres i molt simplificades del què volen dir aquestes sigles, però també incloc enllaços per qui vulgui o necessiti anar més a fons.

PUA (Prestació d’atenció social a les persones amb discapacitat)

NO EM PREGUNTEU EL PERQUÈ DE LES SIGLES

És una prestació per cobrir despeses que venen causades directament per la discapacitat de la persona beneficiària. Poden ser en referència a material ortopèdic (secundari, que pels motius que siguin no han estat prescrits per PAO (després veiem què és el PAO), transport, suport educatiu, aparells comunicadors, etc.

La família fa el pagament i un cop l’any es pot sol.licitar l’ajut i, si tot va bé i us l’aproven, pot ser que us tornin l’import sencer o només una part, depenent del tipus de despesa, no tant de l’import.

Això sí, cal estar pendent de la convocatòria i vigilar que la data en què fas la compra permetrà participar-hi perquè es pot donar el cas quan facis una compra no puguis demanar pua perquè la factura té una data posterior al termini de l’any en què l’has comprat i anterior al que accepta la següent convocatòria.

*Ah! Com que la prestació va a nom de la persona amb discapacitat, és necessari tenir un número de compte a nom d’aquesta persona o be que hi aparegui, independentment de si major o menor d’edat.

EXPLICACIÓ OFICIAL I COM TRAMITAR-HO, AQUÍ.

PAO (Prescripció d’article ortoprotètic)

Funciona com una recepta. Una professional (des de rehabilitació, neurologia, etc.) fa la prescripció d’un article concret i un cop la prescripció és aprovada, la família pot dirigir-se a una ortopèdia a demanar l’article.

S’ha de pagar una xifra fixa per prescripció. (actualment 30€)

EXPLICACIÓ OFICIAL I COM TRAMITAR-HO, AQUÍ.

PIA (Programa individual d’Atenció)

És un informe on es detallen les necessitats d’una persona amb un grau reconegut de dependència i la seva família. S’hi determinaran les hores i el tipus d’atenció personal que es concedeixen i/o l’import de la prestació mensual que rebrà la família.

El fa serveis socials i ha de ser aprovat tant per la família com per la persona professional que fa el seguiment del cas.

Serà el pas següent després d’haver aconseguit la resolució del grau de dependència.

EXPLICACIÓ OFICIAL I COM TRAMITAR-HO, AQUÍ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s